top of page

Materiaalit

 

Materiaaleina toimivat koivuvaneri ja polykarbonaattipohjainen pleksi. Vaneri toimii pohjana, pleksilevyt taas luovat kolmiulotteisen teoksen. Vanerin ja pleksin sahaus sujuivat helposti teknisen työn luokassa. Olin varannut pleksiä mahdollisten mittausvirheiden varalta noin kolmen rivin verran, mutta onnistuin leikkaamaan pleksit ilman suurempia vahinkoja tai virheitä. Vanerilevyssä leikkausvaraa oli vähemmän, mutta sahaus oli myös helpompaa. Halusin olla varma työssäni käytettyjen tekniikoiden toimivuudesta, joten tein jokaisesta vaiheesta pienen koepalasen ennen varsinaista toteutusta. Kokeilin myös erilaisia maalipohjia. Kokeilu tulikin tarpeeseen, koska esimerkiksi maalipohjan ja pigmenttien yhdistämisessä syntyi ongelmia: Maali ei ollut halutun sävyistä tai sen olomuoto ei ollut enää maalaukseen sopiva. Ratkaisu ongelmaan löytyi vaihtamalla valmiiksi valkoiseksi sävytetty remonttimaali sävyttämättömään.

Konkreettinen toteutus

Pohjan maalaus

 

Onnistuneeksi maalipohjaksi päätyi sävyttämätön REG -remonttimaali. Väriaineena toimivat sininen, punainen ja keltainen Uulan pigmenttijauhe. Pigmenttien käyttäminen vapautti monista maalipurkeista, joita täytyisi sekoitella erikseen tietyn sävyn saadakseen. Pigmenttien sekoittaminen oli helppoa ja ne sekoittuivat maaliin hyvin. Mikäli pigmenttiä tuli liikaa, sitä pystyi ohentamaan lisäämällä maalipohjaa. Erilaiset sävyt toteutin sekoittamalla ensin päävärit ja sitten sekoittamalla niitä keskenään tai lisäämällä tiettyä pigmenttiä. Maalauksen toteutin vaiheissa väleittäin; maalasin kahden rivin välein ja annoin rivien kuivua. Tämän jälkeen teippasin maalatut rivit ja maalasin jäljelle jääneet rivit. Näin sain aikaan halutulla tavalla selvät rajat.

 

Pleksit ja piirtoheitinkalvot

 

 

Tehtyäni digitaalisesti kuvat pleksejä varten tulostin ne piirtoheitinkalvolle. Piirtoheitinkalvo mahdollistaa haluamani läpinäkyvyyden. Paperilla valkoinen on piirtoheitinkalvolla läpinäkyvä, harmaa taas hieman peittävä ja musta kokonaan peittävä. Pleksit sahasin mittojen mukaan koneella. Plekseissä tuli pieni mittausvirhe, joita jouduin ennen kalvojen liimausta korjailemaan karsimalla ylimääräistä pleksiä pois. En halunnut pleksilevyistä kovin kiiltäviä ja kuvaa heijastavia, joten liimasin piirtoheitinkalvot tulostinpinta ylöspäin. Tulosteen pinta on mattapinta, joten se ei kiillä kovasti. Piirtoheitinkalvojen liimaukseen käytin Bisonin Polymax -liimaa, joka on alunperin erilaisiin rakennussovelluksiin tarkoitettu, mutta sopi oikein mainiosti kalvon ja pleksin liimamiseen.

 

 

Kokoaminen

 

 

Kokoamisessa käytin samaa liimaa kuin piirtoheitinkalvojen kanssa. Koekokoamisessa liimaus onnistui erinomaisesti - pleksi otti hyvin puuhun kiinni ja pysyi vahvana. Kuitenkin varsinaista teosta kootessa alkoi ilmaantua ongelmia. Suurimmat pleksit olivat niin painavia, että liima kuivumattomana enää pitänyt, vaan romautti liimatut pleksit. Ratkaisuksi keksin väliaikaiset tukitelineet pleksejä varten. Telineet koostuivat suorista ja kolmionmuotoisista viivottimist, jotka yhdistin maalarinteipillä. Melko väliaikainen ratkaisu ja aikamoinen viritelmä, mutta hoiti hommansa onnistuneesti loppuun asti ja pleksit pysyivät paikoillaan liiman kuivuessa. Lopputuloksena oli onnistunut teos, jossa pleksit pysyivät hyvin ja vahvasti kohdillaan.

 

 

bottom of page